rectoverso

rectoverso

Baru selesai baca bukunya Dewi ‘Dee’ Lestari yang terbaru, Rectoverso. Cuma satu kata yang bisa gue ungkapkan: Dahsyat!

Kedahsyatan buku Dee ini mungkin karena isinya sangat personal (kayaknya ada pengalaman pribadinya si Dee deh…). Dari sebelas cerita yang ada hampir semuanya menggunakan kata ganti orang pertama sebagai pembawa cerita. Jadi benar-benar personal rasanya. Dan walaupun cerita ataupun tokoh-tokoh di dalam cerita itu berbeda-beda, tapi gue bisa menghubungkan tiap dari mereka dengan diri gue, karena Dee bicara tentang perasaan –perasaan orang yang sedang dimabuk cinta dan mendadak jadi bego tolol goblok tak bisa berbuat apa-apa, perasaan orang yang patah hati, kecewa, sampai perasaan bahagia yang saking meluap-luapnya tak sanggup untuk ditelan oleh si ‘aku’ dalam sekali tenggak. Dan gue yakin, kita semua pernah merasakan perasaan-perasaan tersebut.

Kedahsyatan Dee yang lain di buku ini adalah ungkapan-ungkapan metaforanya. Gila banggeeeettt!!! Benar-benar striking, dan bikin kita mengucap,”oh iya yaa…bener juga!”

Pokoknya ini buku must-read banget! Sayang gue belum dapat lagu-lagunya, yang seharusnya didengarkan sambil membaca buku ini. Kata Dee: Dengar fiksinya, baca musiknya…Hmm…

Oh iya, di bawah ini satu quote dari cerpen favorit gue di Rectoverso, judulnya Grow A Day Older. Ini nggambarin orang yang jatuh cintrong dan jadi goblok-tolol-don’t-know-what-to-do.

“… When I was in complete surrender of who I am, the helpless idiot venturing her endless lessons of love and life. When I was thankful that he would grow a day older and see what a mess I could be. And I can feel I am arriving in that moment again, right now, as I am cuddled like his Teddy, and still not knowing what to do or what to decide.”

Dan ini teks lagunya (selamat tergebok-gebok dan termehe-mehe…)

See the sunrise
Know it’s time for us to pack up all the past
And find what truly lasts
If everything has been written, so why worry, we say
It’s you and me with a little left of sanity
If life is ever changing, so why worry, we say
It’s still you and I with silly smile as we wave goodbye
And how will it be? Sometimes we just can’t see
A neighbor, a lover, a joker
Or a friend you can count on forever?
How happy, how tragic, how sorry?
The sun’s still up and life remains a mystery
So, would it be nice to sit back in silence?
Despite all the wisdom and the fantasies
Having you close to my heart as I say a little grace
I’m thankful for this moment cause
I know that you
Grow a day older and see how this sentimental fool can be
When she tries to write a birthday song
When she thinks so hard to make your day
When she’s getting lost in all her thoughts
When she waits a whole day to say…
I’m thankful for this moment cause I know that I
Grow a day older and see how this sentimental fool can be
When he ache his arms to hold me tight
When he picks up lines to make me laugh
When he’s getting lost in all his calls
When we can’t wait to say : “I love you’.”

If everything has been written down, so why worry, we say
It’s you and me with a little left of sanity

2 Comments

  1. Yaya… gue juga tergebok2 dengan cerpen ini.. Buat gue mungkin bukan dahsyat in words kind of way tapi benar2 membuat gue cengar cengir dan merasa semriwing sendiri 🙂

    btw, i do have the songs 🙂 la codefin nanti?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s